Na krajskom súde sa začalo odvolacie konanie v trestnej veci Mikuláša Č.

09.08.2010 Prešov

Prešov 9. augusta (TASR) – Čítaním odvolaní obžalovaných Mikuláša Č. a Jozefa M. sa dnes na Krajskom súde (KS) v Prešove začalo odvolacie konanie voči rozsudku senátu prešovského Okresného súdu (OS).
Mikuláša Č. v novembri minulého roka uznal OS za vinného z účasti na šiestich vraždách a prípravy usmrtenia Mariána Karcela. Za spomínané skutky ho odsúdil na úhrnný výnimočný doživotný trest odňatia slobody. Jeho bývalému švagrovi Jozefovi M. , ktorý sa mal údajne podieľať na príprave vraždy Karcela, vymeral 12-ročné väzenie. Rozsudok nie je právoplatný, nakoľko obaja obžalovaní, ako aj ich právni zástupcovia sa odvolali.
Ešte pred začatím verejného zasadnutia podal Mikuláš Č. námietku voči zaujatosti predsedu a celého senátu KS. Definitívne o tejto veci musí rozhodnúť iný senát. Podľa predsedu však táto skutočnosť nebráni tomu, aby zasadnutie pokračovalo.
Odvolanie voči rozsudku je spísané na približne 100 stranách. Mikuláš Č. v ňom upriamuje pozornosť na nedodržanie zásady špeciality, ktorá mala byť akceptovaná v jeho trestnej veci. Rovnako niekoľkokrát upozornil na to, že prvostupňový súd sa opieral o výpovede nedôveryhodných svedkov.
Objektívnosti procesu podľa neho neprospelo ani to, že sa jeho výpovede z prípravného konania, prečítané na začiatku hlavného pojednávania na OS, ako aj ďalšie výpovede svedkov, objavili v médiách a tí, čo proti nemu svedčili, si ich mohli prečítať ešte pred tým, ako sa dostavili pred súd. Žiada, aby odvolací súd preskúmal rozhodnutie OS a spravodlivo rozhodol.
Právny zástupca obžalovaného Ľubomír Samuel počas prestávky pre médiá uviedol, že pri každom skutku sú základné fakty. Podľa neho, niektorí svedkovia z prostredia obžalovaného uvádzali spôsoby vraždy, ktoré vylúčili znalecké posudky.
Mikuláš Č. rovnako upozorňoval, že na hlavnom pojednávaní sa prvostupňový súd dostatočne nevyrovnal ani s posudkami niektorých znalcov z oblasti psychológie a neumožnil vypovedať odborníkovi z Českej republiky.
S verdiktom OS nesúhlasí ani druhý obžalovaný v tomto procese Jozef M. , ktorého obvinili v súvislosti s prípravou likvidácie podnikateľa Karcela. Tú si mal podľa obžaloby objednať z väzenia Mikuláš Č. Obžalovaný Jozef M. v odvolaní uviedol, že z tohto skutku ho usvedčuje výpoveď svedka, ktorého považuje za nedôveryhodného, nakoľko svoje výpovede už v prípravnom konaní niekoľkokrát menil a upravoval.
Účasť na skutku obžalovaný poprel a žiada odvolací súd, aby napadnutý rozsudok zrušil a vrátil na OS, ktorý by vec znovu prekoval, ale v inom zložení senátu.
Údajný, v minulosti najobávanejší muž slovenského podsvetia Mikuláš Č. je obžalovaný z vrážd Jozefa Filipa, Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Siposa, Emila Potáscha a Gustáva Slivenského. Vraždu Karcela si mal údajne objednať z väzenia. V priebehu hlavného pojednávania sa priznal len k účasti na vražde Filipa.
Proces s Mikulášom Č. a spol. sa začal v novembri 2008 a v jeho priebehu pred súdom vypovedalo takmer 70 svedkov a znalcov. Súdny spis v tejto trestnej veci má údajne okolo 13.000 strán.
Verejné zasadnutie na KS ďalej pokračuje čítaním odvolaní, ktoré podali obhajcovia obžalovaných.
 

Vyberte región

mark